KOLFAKTA
Vad är kol? Träkol är ett poröst svart material som framställs
genom upphettning trä i en syrefattig miljö, en process som kallas pyrolys
eller torrdestillation. Träkol är numera förknippat genom mysiga grillkvällar en
varm sommarkväll, men förr var det en viktig del i järnindustrin.
Från sen höst till tidig vår kunde man känna lukten av milrök från skogarna runt
bruken. På vintervägarna kunde man höra hästarnas bjällror på sin väg till
bruken med fyllda kolryssar med kol, kol som såg till att järnmalmen smälte i
masugnen och stångjärnet i smedjan kunde smidas.
På senare tid fanns det även kolgårdar som man kolade året runt på. Materialet
till milorna på kolgårdarna kunde vara sågavfall som bakar men även grenar,
toppar och stubbar.
Men från trädet i skogen till färdigt kol är det en lång process som börjar
tidigt på våren då man högg i skogen, till hösten då det skulle resas in i en
mila.
Man kolade på hösten/vintern då brandrisken var som lägst och de som sysslade
med kolning var oftast bönder och under hösten/vintern var den lugnaste perioden
under året för dem. Skulle man kola och leverera till järnbruket fick det endast
vara barrved då lövved innehåller fosfor och det gör järnet sprött.
Men hur går det till att få trä till kol? Varje kolare har sitt sätt arbeta på
som de tycker passar dem men grundprincipen är den samma.
Veden som huggs under våren är oftast ungskogsgallring,
undertryckta träd som huggs ner så bättre träd får mer växyta. Man randbarkar för underlätta torkningen och reser in dem i kolvedsres. Kolvedsres har
många olika namn beroende var i landet man bor, kors, klyp, klyk eller klipp är
några namn.
Vad är ett kolvedsres? Ur Hildings Bergströms bok, Handbok för kolare står
det; För att underlätta vid lufttorkningen lägges resen så att
kolvedens grovändar komma i korset, som vilar på en sten eller dylikt. Vedens
toppändar skall i bottenparet vara isärlagda i ungefär 60 graders vinkel och de
övriga toppändarna i tur och ordning utanför dessa. Res lägges i allmänhet i 1,0
till 1,2 meters höjd. Linjen genom slanornas skärningspunkt skall vara
vinkelrätt mot den understa slanan. Höjden i reset mätes i korset från underkant
av nedersta slanan, vinkelrätt mot denna, till överkant av översta slanan,
alltså ej lodrätt.
När hösten närmar sig är det dags att se över kolningsplatsen. Använder
man samma plats år till år är det inte så mycket som
behövs göras, man skottar
av kol/milbotten från stybb, stybb är en blandning mellan jord och
krossat kol som man täcker över
milan vid kolningen, man får vara försiktigt så man inte förstör den brandskorpa
som bildats på milbotten som gör att botten fri från
tjuvdrag. Ska man börja kola på ett nytt ställe blir det ett digert arbete som
helst ska vara klart året innan man kolar så botten hinner sätta sig. Då ska
marken göras ren från stenar och stubbar, all gräs, mossa etc. röjs av och
lämnar en öppen yta med jord, nu ska marken packas så den blir tät, om den är porös lägger man på lera eller annat material som tätar marken, är marken blöt
försöker man dränera för att få det torrt.
När milbotten är ren från stybb m.m. är det dags att sätta upp ett stöd
i mitten som man lutar
milveden mot. Här är det lite olika hur man har lärt
sig, vi har en s.k. hjärtstock med en riktstång så man ser vad mitten är vid
inresningen. I övre delen av hjärtstocken borras två hål som är vinklade mot
varandra. I dessa två hål slås
två kilar in och mellan dessa två sitter en
tredje kil så det bildar en triangel. Denna triangel bildar tändtrumman och är
den öppning man tänder milan med.
Att använda saker som innehåller järn som spik, ståltråd m.m. gör milan
bångstyrig och arg! Bara naturmaterial från början till slut!
Det finns många olika sätt att göra det här stödet på och många olika namn.
Några andra namn är bordstake, kung, bopåle m.m.
Efter man har satt fast hjärtstocken är det dags att göra den träbrygga veden
står på och gör att luften kan strömma
fritt fram till den del som håller på
att kolas. Från mitten och ut läggs bottenvasar, grova stockar som kan vara
okolade bitar från förra kolningen och ovanpå dessa läggs rosten, tunnare ved
som läggs i ett visst mönster runt milan ovanpå bottenvasarna. Som det står i
Handbok för kolare: Genom rosten blir kolaren herre över sin
mila, utan rosten är han dess slav.
När rosten är lagd en bit kan man påbörja inresningen av milan. Närmast
tändtrumman reser man in den tunnaste och torraste veden för att milan ska tända
bra och kolningen komma igång fort. Den grövsta veden som är svårkolat placeras
halvvägs in mot centrum och den klenaste närmast centrum och längst ut. Man får inte blanda
grovt och klent bredvid varandra för det kan göra att det blir frät (frät=
hålrum som bildas i milan p.g.a. felaktig inresning, otät kolbotten m.m.) , och bränder
kan uppstå. Veden reses in med grovändan neråt och
toppändan noggrant riktad på riktstången. En slarvig inresning kan göra att
milan
vrider sig vid kolningen och faller isär och kan göra att hela kolningen
går om intet. Det är viktigt att resa in så det blir tätt mellan veden och
att det inte blir allt för stora hål, detta kan skapa bekymmer vid kolningen så
som tjuvdrag och frät. Det är också viktigt att hålla milan rund vid
inresningen, det är lätt hänt då man reser in att hon vill bli fyrkantig eller
oval. En noggrann inresning ger en snäll mila och god skörd!
Då milan är inrest ska yttersidan hålla 60 graders lutning inåt, ett enkelt sätt
att kontrollera detta är att ställa sig vid milan med ena foten mot yttersidan
och sträcka ut armen, kan man då nudda milan med fingerspetsarna är lutningen
bra.
Det sista man gör innan det är dags att täcka milan är att runda av toppen, s.k.
kulla henne. Man kapar av uppstickande vedändar och fyller tomrum med
småved.
En sak att tänka, om man gör en mila under 5 m³
bör inte längden på veden vara högre än 1 meter, upp
till 20 m³ inte
högre än 1,5 meter. Är veden för hög och milan liten faller milan inte efter som
den ska.
När milan är kullad är det dags att för risning och stybbning; I Handbok för
kolare står det: Sedan milan blivit "vedredd" täckes den för att hindra
luftens fria tillträde. Oftast pålägges först en undertäckning, t.ex. granris,
mossa, ljung och lövris, ormbunkar e.d. Denna undertäckning har till uppgift att
hindra den yttre täckningen, stybben, att nedrasa i milan. Till undertäckning
används helst granris. För ristagning fällas granar, vilka ur skogsvårdssynpunkt
böra avlägnas ur skogsbeståndet. Riset bör ej tagas från på tillväxt stående
träd.
Risningen sker tunt utefter milans sidor, tjockare vid brynet och tjockast på
kullen, där riset lägges så tjockt , att veden ej kännes, när man går på milan.
Närmast foten och 30 cm. uppåt erfodras ej risning.
Efter man risat milan är det dags att stybba henne. För att inte stybb ska ramla
ner i tändtrumman täcks den med lämpligt material som plåtbit eller kluvna
vedbitar.
Vi arbetar nedifrån och upp, när stybben inte kommer högre upp sätts en blockrad
upp och så fortsätter det tills hela milan är stybbad.
Så är det äntligen dags att tända henne, här finns det olika sätt att göra det
på, det finns centrumtändning, tändning vid foten, vid brynet etc., allt efter
mila och kolare. Men det viktigast är att få igång kolningen.
Vid skorstensmilan så börjar man först att tända spisen så man får ett drag inne
i milan, ett antal lufthål öppnas upp runt milan s.k. fotrymningar, man
öppnar också upp tändtrumman. Efter en stund är det då dags att tända en mindre
eld uppe på kullen som sedan nedsläpps i tändtrumman. När en ordentlig glödbädd
har bildats på botten av tändtrumman släpper man ned lagom med ved och packar
med fyllstången och man täcker igen tändtrumman. Med jämna mellanrum öppnar man
upp och fyller på med ved tills
kolningen har kommit igång. När man märker att
milan går själv släcker man ner spisen.
Med skorsten så går milan fortare och det blir mindre risk att milan
slår då gasen brinner upp i skorstenen, men hon kan slå ändå. Slutar hon
ryka så får man vara beredd för då kan hon hosta till.
Kör man på det gamla viset med rökhål så
har gasen ingenstans att ta vägen och då hon slår kan hon skaka av sig all
täckning och då gäller det att vara snabb att skotta på stybben igen så hon inte
tar eld. Men inge ont som har gott med sig, när milan slår skakas veden om i
milan och hon blir tätare. Men varför slår hon? Innan milan har blivit fotvarm,
d.v.s. att veden ända ut i milfoten blivit uppvärmd inträffar milans svettning.
Detta beror på vedens avgående vattenånga kondenseras på det kalla veden
och den ej ännu uppvärmda stybbtäcket . Därigenom blir den gas som alstras i
milan fri från vattenånga och, då den blandas med i milan inkommande luft,
mycket explosivt. Detta brukar inträffa under de första dygnen.
När milan har kommit igång brukar hon sköta sig själv om hon är på bra humör
(ingen mila är lik den andra). Nu är det en lugn period, man
klubbar milan för
att hålla stybbtäcket tät och för att få kolet att falla efter och lägga sig
tätare. Man ska inte driva milan för hårt, går hon för hårt så blir kolet
sprött och utbytet dåligt. En lugn kolning ger en bra skörd och fint kol! Milans
rök talar om vad som händer i milan, tunn rök så är det frät i milan, går den
för hårt bli röken gulaktig men då kan det även brinna någonstans i milan.
Det ska alltid finnas rejält med fyllved om det skulle uppstå frät i milan, det
ska också finnas ordentligt med täckmaterial och stybb för ev. olyckor.
Arbetet på milan måste ske med stor försiktighet, använd bräder att gå på men
var ändå beredd om något inträffar. Frät är luriga saker och många kolare har
förolyckats eller blivit svårt skadade då de har trampat igenom. Med hjälp av
milspettet kan man kontrollera hur milan går och även upptäcka tomrum inne i
milan, frät, med milspettet ser man också hur kolningen går.
Hur länge hon går beror det på hur stor milan är, våran som brukar vara kring 20 m³ tänder vi på fredagsmorgon och brukar kola ut under tisdagen.
När hon börjar gå ut kan man se i fotrymningarna, när man ser glöd eller eld är
det dags att stänga den och öppna en ny på sidan om och så håller man på runt hela milan. När milan är
utkolad så täpper man till all hål och låter milan svalna av. Vid utrivningen
finns det två sätt, endera varmrivning eller dämning, Vid varmrivning så
river man milan några dagar efter kolningen, kolet är då fortfarande
varmt och kan fatta eld då det får syre, då gäller det att vara snabb och doppa
kolen i en hink med vatten, släng aldrig vatten på kolet för det blir då förstört.
Skulle kolet fatta eld är det då bättre att slänga stybb på för att släcka
elden. Det här kräver att man har ett vaket öga så inte skörden blir förstörd.
Vid dämning vattnar man på milan ordentligt och klappar milan så den blir
riktigt tät, detta upprepar man i några dagar tills man ser att milan verkar
kall. Vi gör på det här viset för det känns lugnare då hon är kall vid
utrivningen, men det krävs att finns vatten att tillgå.
Att riva ut en mila är det
smutsigaste man kan tänka sig, man är svart ända in på
skinnet som sitter i veckor efteråt. Med hjälp av kolkrok bryts kolet loss
från kullen först för att sedan arbeta sig ner till botten. Okolade bitar läggs
åt sidan för att sedan kolas om in brandstöt eller in i nästa mila, är det
rutten ved med i milan får man hålla ett extra öga, rutten ved gör kolet
svårsläckt. När hela milan är utriven och kolet ligger utspridd och är kallt är
det dags att packa in kolet i kolboden eller säckar.
Av det som är okolat kan man nu göra en brandstöt, en mindre mila gjord på
okolat ved, kallas också för brandpuk och fant, den del som är minst okolad
vänds uppåt, man täcker över med ris och stybb och sedan gör man som med en
vanlig mila.
När kolningsplatsen är städad och kolet packat är det en stund av lugn och ro innan
det är dags att börja om igen.
|